
Alerjik reaksiyonları önlemek için kullanılması gereken yöntemler, alerjinin türüne göre farklılık gösterse de genellikle birkaç genel yöntem vardır.
Bilinen Tetikleyicilerden Kaçının: Alerji semptomları tedavi ediliyor olsa bile, kişinin tetikleyicilerden kaçınmaya çalışması önemlidir. Örneğin polene alerjisi olan kişiler, polen seviyelerinin yüksek olduğu bahar aylarında evlerde kalmayı, pencereleri ve kapıları kapatmayı tercih etmelidir. Toz akarlarına alerjisi olan kişiler sık sık evlerini temizlemeli, yatak örtülerini ve tozu süpürmelidir.
Günlük tutma: Bir kişi alerjik semptomlarına neyin neden olduğunu veya neyin şiddetlendirdiğini belirlemeye çalışırken, aktivitelerini, ne yediklerini, semptomların ne zaman ortaya çıktığını ve onları rahatlatmaya neyin yardımcı olduğunu görebilmeleri için bir günlük tutmak yararlıdır. Doktorun ve kişinin tetikleyicileri belirlemesine yardımcı olabilir.
Tıbbi uyarı bileziği takıyor. Şiddetli alerjik reaksiyonu olan kişiler tıbbi bir uyarı bileziği veya kolye takmalıdır. Böylelikle, bir kişiyi etkisiz hale getiren ve çevre ile iletişimini engelleyen bir alerjik reaksiyon meydana gelirse, ciddi bir alerjisi olduğunu başkalarına bildirmek mümkün olacaktır.
Alerjinin belirtileri ve türleri nelerdir?
Madde alerjisi semptomları, bir kişinin hava yollarını, sinüslerini ve burun geçişlerini, cildi ve sindirim sistemini etkileyebilir. Alerjik reaksiyonlar hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Bazı ciddi vakalarda alerji, anafilaksi olarak bilinen yaşamı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. Her alerji türünün kendine özgü semptomları vardır.
Genellikle saman nezlesi olarak adlandırılan alerjik rinit, hapşırma, burundan, gözlerden veya damaktan akıntı, burun tıkanıklığı ve konjonktivit adı verilen sulu, kırmızı veya kabarık gözlerin semptom ve belirtilerine sahiptir.
Bir gıda alerjisinin ağızda karıncalanma, boğazda, dilde, dudaklarda veya yüzde şişkinlik, kurdeşen veya anafilaksi gibi belirti ve semptomları vardır. İlaç alerjileri kurdeşen, kaşıntı ve deri döküntüleri, yüzde şişme, nefes darlığı veya anafilaksiye neden olabilir.
Böcek veya arı sokmasının neden olduğu bir alerji için, ısırık bölgesinde vücudun her yerinde şişlik, kaşıntı veya kurdeşen, öksürük, göğüste sıkışma, hırıltı veya nefes darlığı gibi büyük bir şişlik olabilir veya anafilaksi.
Egzama olarak da adlandırılan alerjik bir cilt rahatsızlığı olan atopik dermatit, deride kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve pullanmaya neden olabilir:
Anafilaksi nedir?
Yiyecek alerjileri ve böcek ısırıkları gibi belirli alerji türleri, vücutta anafilaksi olarak bilinen ani ve şiddetli reaksiyonlara neden olabilir. Bir kişinin hayatını doğrudan tehdit eden tıbbi bir acil durum olan anafilaksi, bir kişiyi şok edebilir.
Anafilaksinin belirti ve semptomları arasında bilinç kaybı, kan basıncında düşüş, şiddetli nefes darlığı, deri döküntüsü, baş dönmesi, hızlı ve zayıf kalp atışı, bulantı ve kusma yer alır. Anafilaksi, uygun şekilde tedavi edilmezse anafilaktik şoka ve ölüme neden olabilir.
Alerjik reaksiyon yaşadığını düşünen ve reçetesiz satılan alerji ilaçlarından yeterince fayda ve rahatlama almayan bireyler, alerji kontrolü için bir doktora danışmalıdır. Yeni bir ilaca başladıktan sonra alerji semptomları geliştiren kişiler hemen bir doktora görünmelidir.
Anafilaksi gibi ciddi bir alerjik reaksiyon durumunda derhal tıbbi yardım isteyin. Acil durum numarası 112, tıbbi yardım almanın hızlı bir yoludur. Alerjik reaksiyonu olan bir kişinin otomatik epinefrin enjektörü varsa, hemen kullanması gerekebilir. Epinefrin enjeksiyonundan sonra kişinin belirti ve semptomları düzelse bile, enjeksiyon geçtikten sonra semptomların geri dönmediğinden emin olmak için acil servise gitmek gerekir.
Geçmişte şiddetli bir alerji krizi geçirmiş veya anafilaksi belirti ve semptomları yaşamış kişilerin bir doktora görünmesi gerekebilir. Anafilaksinin değerlendirilmesi, teşhisi ve uzun süreli tedavisi kolay bir süreç değildir, bu nedenle alerji ve immünoloji konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünmek muhtemelen en iyisidir.
Leave a Reply