
“Erkek menopozu” olarak da bilinen andropoz, bazı erkeklerin 40’lı ve 50’li yaşlarında yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı, erektil disfonksiyon ve diğer fiziksel ve duygusal semptomların bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir.
Adı kadınların yaşadığı “menopoz” dönemini andırsa da andropoz ile menopoz arasında bazı önemli farklılıklar vardır: tüm kadınlar belli bir yaşta menopoza girse de andropoz tüm erkeklerin yaşadığı bir durum değildir.
Menopozda kadın üreme organlarının üreme işlevi durur, ancak andropozda durum böyle olmayabilir. Öte yandan, menopoz tamamen bir kadının hormonal profilindeki değişikliklerden kaynaklansa da, andropoz adı verilen belirti ve semptomlar mutlaka hormonal değişikliklerden kaynaklanmaz; Andropoz semptomları, depresyon gibi ruh sağlığı durumları ile diyabet ve hipertansiyon gibi çeşitli sistemik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilse de, bazı erkeklerde bu semptomların hormonal nedenleri de olabilir.
Hormonal nedenlerle andropozun nedeni, 50 yaş ve üstü arasında testosteron üretimindeki yaşa bağlı düşüştür. Bu düşüş birçok durumda hipogonadizm ile ilişkilidir.
Testosteron, erkeklerde testisler ve kadınlarda yumurtalıklar tarafından üretilen bir hormondur. Testosteron, bir kişinin vücuttaki cinsel dürtüsünü uyarmaktan ve beslemekten daha fazlasını yapar.
Testosteron, ergenlik döneminde vücutta meydana gelen değişikliklere neden olur, bir kişinin zihinsel ve fiziksel yeteneklerini geliştirir, vücuttaki kas kütlesini korur, bir kişinin çevresel acil durumlarla başa çıkmaya veya bunlardan kaçınmaya yönelik içgüdüsel tepkisini ve diğer önemli evrimsel özellikleri düzenler.
Andropoza ne sebep olur?
Andropozun hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, anksiyete, depresyon, orta yaşlı depresyon, sigara ve alkol kullanımı gibi psikolojik durumlar ve hareketsiz yaşam tarzı gibi birçok nedeni olabilir. Ek olarak, cinsiyet hormonu seviyelerindeki farklılıklar andropoza neden olabilir.
Düşük testosteron ile ilişkili belirti ve semptomlar, düşük testosterona özgü değildir. Bu semptomlara, kişinin yaşı, ilaç kullanımı, mevcut diğer tıbbi durumlar veya 30 veya daha fazla vücut kitle indeksi gibi başka koşullar da neden olabilir.
Ergenlikten önce insanlar düşük testosteron seviyelerine sahiptir. Kişi cinsel olarak olgunlaştıkça bu seviye zamanla artar. Testosteron, ergenlik döneminde erkeklerde kas büyümesi, vücut tüylerinin büyümesi, ses azalması ve cinsel işlev gibi tipik değişikliklere neden olan bir hormondur.
Bununla birlikte, yaşla birlikte, bir kişinin testosteron seviyeleri genellikle düşmeye başlar. Tıbbi araştırmalar, 30 yaşından sonra erkeklerde testosteron seviyelerinin yılda ortalama yüzde 1 düştüğünü göstermektedir; Bu düşüşün genellikle kendi başına herhangi bir belirti veya semptoma neden olması beklenmez.
Stres, depresyon, anksiyete, düzenli uyku eksikliği, sağlıksız beslenme, düzenli egzersiz yapmama, aşırı alkol tüketimi veya sigara içme gibi bir dizi durum, bir kişinin testosteron seviyelerinde daha erken veya daha ciddi bir düşüşe neden olabilir.
Çoğu durumda, andropoz semptomlarının hormonlarla hiçbir ilgisi yoktur. Yaşam tarzı faktörleri veya psikolojik sorunlar genellikle bu belirti ve semptomların çoğunun nedenidir. Ancak, testisler çok az hormon ürettiğinde veya hiç hormon üretmediğinde, andropoz belirtileri ve semptomları, hipogonadizmin bir sonucu olarak da gelişebilir.
Andropoz ile hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?
Cinsiyet hormonları seviyesinde keskin dalgalanmalar, göğüste şişlik ve ağrı olması durumunda, testislerin boyutunda azalma, vücutta tüy dökülmesi ve sıcak basmaları meydana gelebilir.
Bazı çalışmalarda, düşük testosteron seviyeleri, kemiklerin zayıf ve kırılgan hale geldiği bir durum olan osteoporoz ile ilişkilendirilmiştir. Ancak çok nadir belirti ve semptomlar olarak listelenirler. Bu semptomlar genellikle menopoza giren kadınlarla aynı yaştaki erkeklerde ortaya çıkar.
Andropoz nasıl önlenir?
Andropoz, normal koşullar altında doğal bir yaşlanma etkisidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı seçmek, iyi beslenmek, alkol ve sigaradan kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak ve düzenli uyku, bir kişinin andropoz benzeri semptomlar geliştirmesini geciktirebilir veya önleyebilir.
Leave a Reply