Adından da anlaşılacağı gibi boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuru boğaz, daha kötü yutma, kaşınma veya tahriş gibi çeşitli tıbbi durumların neden olduğu durumlar için genel bir terimdir.
Boğaz ağrısı, birçok hastalığın en sık görülen ve ilk semptomlarından biridir. Boğaz ağrısına genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi enfeksiyonlar ve kuru veya tozlu hava gibi çevresel faktörler neden olur. Boğaz ağrısı insanlar için çok rahatsız edicidir. Virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları genellikle kendiliğinden geçer.
Virüslerden ziyade bakterilerin neden olduğu daha az yaygın bir boğaz ağrısı türü olan strep boğazından kaynaklanan komplikasyonları önlemek için antibiyotik tedavisi gerektirir.
Boğaz ağrısı, boğazın hangi kısmının etkilendiğine bağlı olarak farklı tiplere ayrılır. Buna göre farenjit, ağzın arkasından gırtlağa kadar bölgeyi etkileyen ağrıyı ifade eder.
Larenjit, gırtlakta ses kutusu ve ses kutusu içeren larinks adı verilen yumuşak kıkırdakta hissedilen ağrı ve şişliği ifade eder. Bademcik iltihabı, bademciklerin arkasındaki yumuşak dokularda ve ağızda oluşan şişlik ve yanma hissidir.
Boğaz ağrısının nedenleri nelerdir?
Hemen hemen herkes bir kez bile boğaz ağrısından şikayet edebilir, bazı faktörler bunun riskini artırır. Boğaz ağrısı ve soğuk algınlığının en yaygın nedenleri grip virüsleridir. Daha az yaygın olarak, boğaz ağrısına neden olan sadece bakteriyel enfeksiyonlar değil, diğer nedenlerdir.
Boğaz ağrısına neden olan viral hastalıklar arasında:
Soğuk algınlığı veya grip
Grip, yani grip,
Mono, yani bulaşıcı mononükleoz veya halk dilinde “öpüşme hastalığı” dır.
Kızamık,
Suçiçeği,
Keşfedilen krup – keskin, gürültülü bir öksürüğün teşhis edildiği yaygın bir çocukluk hastalığı.
Bazı bakteriyel enfeksiyonlar boğaz ağrısına neden olabilir. Bunlardan en yaygın olanı, strep boğazına veya streptokok enfeksiyonlarına neden olan bir grup A streptokok olan Streptococcus pyogenes’tir.
Çocukların ve ergenlerin boğaz ağrısına sahip olma olasılığı daha yüksektir. 3 ila 15 yaş arası çocuklar özellikle streptokokal boğaz ağrısına eğilimlidir.
Boğaz ağrısına virüsler ve bakteriler gibi mikropların yanı sıra çevresel faktörler gibi diğer nedenler de neden olabilir. Bu nedenler aşağıda listelenmiştir.
Evcil hayvan kepeği ve saç, küf, toz ve polen gibi maddelere karşı alerjiler boğaz ağrısına neden olabilir. Burun akıntısı nedeniyle bu partiküllerin daha fazla boğaza girmesi ve daha uzun süre kalması nedeniyle daha fazla tahrişe ve şişmeye neden olmasıyla bu durum daha ciddi hale gelebilir.
Havadaki kuruluk boğaz ağrısına neden olabilir. Odadaki yetersiz nem, kuru bir his ve boğazın çizilmesine neden olabilir. Genellikle kronik burun tıkanıklığına bağlı sürekli ağız solunumu da boğaz ağrısına ve boğaz ağrısına neden olabilir.
Tahriş ediciler. Dış ortam hava kirliliği, iç mekan tütün dumanı veya temizlik kimyasallarının buharlarından kaynaklanan iç mekan kirliliği kronik boğaz ağrısına neden olabilir. Tütün çiğnemek, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Boğazı sürekli tahriş edeceğinden sigara içmek veya ikinci el sigara içmek tavsiye edilmez.
Boğaz kaslarınızı aşırı uzatabilir ve dinlenmeden uzun süre konuşarak, çığlık atarak veya yüksek sesle konuşarak boğaz ağrısına neden olabilirsiniz.
Doğrudan boğazla ilgili olmayan çeşitli durumlar nedeniyle dolaylı olarak boğaz ağrısına neden olabilir:
Gastroözofageal reflü hastalığı veya kısaca GERD, mide asidinin yemek borusundan yukarı doğru aktığı bir sindirim sistemi bozukluğudur. Boğaz ağrısına ek olarak, bu durumun diğer belirti ve semptomları arasında mide ekşimesi, ses kısıklığı, mide rahatsızlığı ve boğazda bir yumru bulunur.
HIV enfeksiyonu da boğaz ağrısına neden olabilir. Bazı durumlarda, bir kişiye HIV bulaştıktan kısa bir süre sonra boğaz ağrısı ve diğer grip belirtileri ortaya çıkar. HIV nedeniyle bağışıklık sisteminin kaybedilmesi ile ilgili olduğuna inanılıyor.
Ek olarak, HIV’li kişiler, oral kandidiyazis, orofaringeal kandidiyazis veya oral pamukçuk adı verilen Candida albicans adlı bir mantarın neden olduğu enfeksiyon nedeniyle boğaz ağrısı yaşayabilir. Ek olarak, kronik veya tekrarlayan boğaz ağrısı, zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilen sitomegalovirüs (CMV) adı verilen herpes grubundan viral bir enfeksiyondan kaynaklanabilir.
Boğaz, dil veya ses kutusu kanserleri boğaz ağrısına neden olabilir. Bu durumun diğer belirtileri veya semptomları arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, gürültülü nefes alma, boyunda gerginlik ve tükürük veya balgamda kan bulunur.
Çok nadiren boğaz ağrısına, boğazdaki enfekte bir doku veya soluk boruyu örten küçük kıkırdak “başlığın”, yani epiglotun şişmesi neden olabilir. Her iki durum da solunum yollarındaki tıkanmalardan dolayı nefes almayı zorlaştıran tıbbi bir acil durum yaratabilir.