Evlilik kurumunun yasal açıdan sonlandırılmasını ifade eden boşanma davası, kişilere sunulmuş bir haktır. Kişilerden her ikisi de bu hakkı isteyebileceği gibi, tek birisi de boşanmayı isteyebilmektedir. Tabi ki bu bir süreçtir ve nasıl işleyeceğiyle birlikte nasıl sonuçlanacağını belirleyen pek çok etmen mevcuttur. Ama ana konu, kanunda belirlenmiş nedenlere sahip olmaktır. Bunun dışında oluşmuş olan özel nedenlerde ise aranan şart, ispat özelliğidir. Aksi durumda dava reddedilebilir.
Kişiler için pek çok boşanma sebepleri olabilir. En sık karşılaşılan nedenler zina, bırakıp gitme, ilgiden yoksun bırakma, aşağılayıcı davranış sergilenmesi, şiddet, yalan ve her türlü tehdit unsurlarıdır. Bunlar dışında kişilere özgü nedenler de olabileceği gibi, bunlar davalarda en sık karşılaşılan nedenlerdir. Haklı bir boşanma gerekçesine sahip olan kimse bu aşamadan sonra yetkili mahkemeye başvurabilir. Bu işlem için uygun bir dilekçe gerekli olup, bu konuda destek alarak hazırlanması çok mühimdir. Duruma uygun, iyi açıklanmış ve kişilerin içinde bulundukları evliliğe özel bir dilekçe hazırlanması boşanma davası sürecinde önemli bir adımdır.
Pek çok dava türü mevcuttur. Bunun başlıca sebebi, tarafların farklı düşünmeleri ve bu süreçte sergiledikleri farklı tutumlardır. En kolay ilerlenen anlaşmalı boşanma türü, her iki kişinin de her alanda anlaşmaya vardığı ve ortak bir görüşle hareket ettiği türdür. Tabi ki işler her zaman böyle yürümeyebilir. Tek taraf boşanmak isterken diğer tarafın istememesi, ya da her iki tarafın da boşanmak istemesi fakat doğacak sonuçlarda anlaşmaya varılamaması boşanmaları çekişmeli hale dönüştürebilir.