
Çocuklar ailede, toplumda, okulda, mahallede yaşanılan olaylar, konuşmalar ve sohbetlerden en çok etkilenenlerdir. Bu nedenle çocuklarla kurulan iletişimde oldukça dikkatli olunmalı, çocukların zihinsel ve psikolojik gelişimi göz önünde bulundurularak yaşanılan problemlerin çözülmesine önem gösterilmelidir. Çocuk terapisi nedir diye sorulacak olursa; işin özünde bu konuya yönelen, problemlerin çözülmesi ve çocukların sağlıklı bir gelişim sağlamalarını amaçlayan bir terapi biçimidir.
Çocuk Terapileri Kimlere Uygulanır?
Çocuk terapileri daha çok 3-12 yaş aralığında yer alan ve aileyi de içine alan bir terapi yöntemidir. 3 yaş altındaki çocuklar için de çocuk terapileri uygulanmaktadır. Ancak 3 yaş altındaki dil gelişimi tam anlamıyla gelişmediğinden ve kendini tam olarak ifade edemediğinden aile danışmanlığı temeline dayanan bir şekilde yürütülmektedir.
Çocuk terapisinin aileyle birlikte yürütülmesindeki temel etmen ise çocukların kişilikleri tam olarak tamamlanmadığından ailelerinin davranışlarından, büyüme ortamın ve ailenin kurallarından etkilenerek büyümektedir. Bu nedenle de çocuk terapisini aileden bağımsız olarak yürütmek sağlıklı sonuçlar vermeyecektir.
Terapistler Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Öncelikle ebeveynler çocuk terapisi nedir, nasıl uygulanır, terapistlerin eğilimi ve davranışlarında nelere dikkat edilmelidir gibi pek çok sorunun cevabını netleştirmeli ve terapist seçiminde bunlara dikkat ederek oldukça seçici davranmalıdır. Yaşanan problemler sonucunda desteğe ihtiyacı olan bir çocuğun uzman bir terapist eşliğinde ve çocuğun davranışları, kişiliği, eğilimleri, yaş grubu gibi pek çok özelliği göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen tekniklere göre yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Leave a Reply