Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi
Öncelikle bilinmesi gereken tek gerçek, kendi dişinizin yerini hiç bir şey tutmaz. Bu yüzden dişlerinize gereken değeri vermelisiniz. Diş kanal tedavisi pulpa yani diş özünün hasar gördüğü durumlarda uygulanır. Sizler için uzman ekiplerimizle yaptığımız araştırmalar sonucunda ortak noktada buluştuğumuz diş kanal tedavisi makalemizi yazdık.

Endodonti tedavilerinden biri olan diş kanal tedavisi aynı zamanda hastaların en korkutuğu tedavidir. Bu tedavide eğer dişler canlı ise bir seans dişler ölü ise iki seans uygulanmaktadır.

Dişin ağızda görülebilen kısmına kuron diş etinin altında kalan görülemeyen kısmına da kök denmektedir. Dişimizin en üstünde görebildiğimiz kısımın minedir. Mine vücuttaki en sert dokulardan bir tanesidir. Dışarıdan içeri doğru gidildiğinde Kuron tabakası onun altında mine ve mine tabakasının altında da sement tabakası vardır. Sement tabakası diş etimizin altında kalan kök kısmını örten tabakadır. Sement ve mine tabakalarının altın da dentin kısmı bulunmaktadır. Dentin, dişin en büyük tabakası olmakla birlikte sinir uçlarını barındırır. Bu sebeple de ağrı mekanizmasında büyük rol oynar.

Dişin daha iç kısmına doğru gittikçe pulpa kısmı karşımıza çıkmaktadır. Pulpa kısmında dişin damar ve sinirleri bulunmaktadır. Pulpa dişin gelişmesinde önemli rol oynadığı gibi meydana gelen çürüklere karşı ayrı mekanizması ile bizi uyarmaktadır.

Diş Özü Nasıl İltihaplanır :
Herkesin ağız boşluğunda bir takım bakteriler vardır. Bu bakterilerin normal şartlarda dişe her hangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat bu bakteriler aldığımız çeşitli besin ve içecekler ile diş boşluğunda asitlerin oluşmasına yol açarlar. Ağzımızda oluşan bu asitleri uzaklaştırmaz isek, zamanla diş minemize zarar vererek çürümesine yol açar. Bu çürükler tedavi edilmez ise bakteriler zamanla dişimizin dentin tabakasına ulaşırlar. Bakterilerin dentin tabakasına ulaşmasıyla dişimiz de ağrılar meydana gelir. Biz bu ağrıları dikkate almayarak tedavi ettirmez isek bu sefer bakteriler dişimizin pulpasına yani diş özüne ulaşırlar. Bu sırada dişimiz yine ağrı ile uyarı vermektedir. Eğer tedavi ettirmezsek bakteriler dişimizin damar ve sinirlerine zarar vererek iltihap oluşmasını sağlar.

Diş Özünün İltihaplaştığı Nasıl Anlaşılır :
Sıcak yada soğuk içeceklerde aşırı ağrı oluşması ya da yemek yerken meydana gelen aşarı ağrı hissi diş özünün iltihaplaştığna dair bir belirtidir. Diş renginde meydana gelen aşırı sararma yine pulpanın iltihap kaptığı anlamına gelmektedir. Bazı durumlarda pulpayı geçen bakteriler diş kökünden çeneye kadar ulaşır. Bu durumlarda ise yüzde ya da ağız içinde iltihaptan dolayı şişmeler oluşur. Bu gibi durumlar da diş hekimlerinin genel tercihi antibiyotik tedavisi ile şişliğin geçmesini sağlamak ve ardından bu dişi çekmektir. Ama bu oldukça geri kalmış ve eski bir düşüncedir. Şişlik dezenfekte edildikten sonra dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kazanılması sağlanmalıdır. Bu diş size sağlıklı dişleriniz gibi yıllarca hizmet vermeye devam edecektir. Hiç bir diş, kendi dişinizin yerini tutmaz.

Diş kanal tedavisi nasıl yapılır :

İlk önce radyografi alınarak sorunlu olan dişin hangisi olduğu tespit edilmedi.
Dişin canlılığı kontrol edilmeli ve diş canlı ise lokal anestezi ile tedavi yapılacak bölge uyuşturulmalı.
Dişin mine ve dentin kısmında ki çürükler temizlenmeli ve pulpaya ulaşım sağlanacak boşluk oluşturulmalı.
Rubber dam takılarak dişler izole edilmeli.
Elektronik diş aletleri yardımı ile pulpada ki bakteriler temizlenmeli. Dişin katmanları dezenfekte edilmeli. Ve bir daha iltihaplanma ortaya çıkmaması için tüm katmanlar temizlenerek mikroorganizmalar yok edilmeli.
Diş kanal tedavisindeki asıl amaç çürüyen dişin diğer dişlerle ilişkisini kesmektir. Böylelikle diğer dokularda her hangi bir sorunun ortaya çıkması engellenmiş olur. Ayrıca kanal tedavisinden sonra sorunlu dişin çevresinde ki dokular da dezenfekte edilerek yakın dokularda bir sorun çıkması önlenmeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*