İnfluenza, solunum yoluyla insan vücuduna giren ve salgınlara yol açan influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5’ini etkiliyor. Ülkemizde genellikle hafife alınır ancak neden olabileceği komplikasyonlardan sonra özellikle yaşlılarda, çocuklarda, kronik hastalığı olanlarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ölüme kadar gidebilecek ciddi sonuçlara neden olabilmektedir.
Peki ya son yıllarda grip virüsleri?
Son yıllarda ortaya çıkan mevsimsel gribin etken maddesi, 2009 yılından beri bilinen H1N1 virüsüdür. Bu özellikle genç ve orta yaşlı insanlarda belirgindir. Bu okullarda, işyerlerinde oldukça yaygındır. H3N2 daha az ölçüde görülebilir. Her iki virüs türü de önceki yıllardaki virüslerden farklı değildir, semptomları, tanıları ve tedavisi aynıdır. Ateş 3-4 gün sürebilir. Öksürük uzun süre devam edebilir. Mümkün olduğunca dinlenmeli ve bol su alınmalıdır. Grip için antibiyotik kullanılmaz. Antiviral ilaçlar (oseltamivir gibi) sadece doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır ve ilk 48 saat içinde alınmazsa yeterince etkili olmayacaktır. Kronik hastalıkları olan kişiler, hamile kadınlar, yaşlılar ve küçük çocuklar, grip semptomları geliştirirlerse bir doktora danışmalıdır.
Grip nasıl yayılır?
Gribe neden olan grip virüsü, hastalandığında veya taşıyıcılar hapşırdığında veya öksürdüğünde kolayca enfekte olabilir. Enfekte ellere dokunmak veya öpmek de bu virüsün bulaşmasına neden olan diğer faktörlerden biridir. Ayrıca grip; Hasta veya kullanıcı tarafından tutulan kapı kolları, telefon kolları veya havlular gibi ortak nesnelerden de iletilebilir. Viral partiküllerin hasta insanlardan havada asılı kalma yeteneği, bulaşıcılığı daha da artırır. Kapalı bir ortama giren ve çıkan hasta bir kişi bile o ortamdaki insanları virüse yakalanma riskine maruz bırakır. Dolayısıyla grip; Evde, işyerinde, okulda, anaokulunda ve toplu taşıma araçlarında olduğu gibi iç mekanlarda kolaylıkla bulaşır. Yani virüs bulaşmış ancak henüz belirgin bir şikayeti olmayan kişiler hastalığı bulaştırabilir. Kişinin güçlü bir bağışıklık direnci varsa, grip ayaktayken de hafif ateş, halsizlik ve birkaç gün süren kuru bir öksürük ile bulaşabilir. Bu kişiler iş ve sosyal çevre ile temas halinde olmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabilir.
Gripten nasıl kaçınabilirim?
Mevsimine uygun giyinmeye özen gösterilmeli, terlememeye özen gösterilmeli, çok sebze ve meyve tüketilmeli, aşırı yorgunluk, sigara, kısa ve düzensiz uyku gibi direnci düşürücü faktörlerden kaçınılmalıdır. Günde en az 2 litre su için, ellerinizi sık sık yıkayın, havanın kurumasını önleyin ve odayı nemli tutun.
Grip tedavisi
“Grip iyileşirse bir haftada, yoksa 7 günde geçer” sözünden anlaşılacağı gibi bu hastalık kendi kendine de tedavi edilebilir. Bu nedenle, grip genellikle güçlü bağışıklık sistemine sahip kişiler için bir endişe kaynağı değildir. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar reçete edilir, ağrı kesiciler kas veya eklem ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Antiviral ilaçlar, ilk semptomlardan sonraki 24 ila 48 saat içinde alındığında griple savaşmaya da yardımcı olabilir. Hatta 7 günlük yatak istirahati ve bol sıvı yeterlidir.