Laringeal Kanser Tedavileri

Larenks kanseri için tedavi seçimi; Tümörün larinkste nerede ve ne büyüklükte olduğuna, evresine, boyun ve uzak metastazların varlığına, kişinin yaşına ve genel sağlığına bağlı olarak yapılır. Temel olarak 4 tip tedavi yöntemi kullanılmaktadır.

Ameliyat

Larenks kanseri için en sık kullanılan tedavi ve birçok larenks kanseri türü için en etkili tedavi yöntemidir. Hastalığın erken döneminde başvuran hastalarda gırtlağın bir kısmı kanserli doku ile birlikte, daha sonraki dönemde başvuranlarda ise tüm gırtlak çıkarılır. Bu ameliyatların bir kısmında boyun önündeki nefes borusunda trakeostomi denilen bir açıklık açılarak hastanın nefes almasına izin verilir.laringeal kanser, laringeal kanser nedir, laringeal kanser tedavisi

Postoperatif dönemde güvenle nefes alabilmek için farinksin sadece bir kısmını çıkarılan hastalara açık olan bu açıklık birkaç gün içinde kapanır. Ancak tüm gırtlağın alındığı operasyonlarda bu açıklık kalıcı olabilir. Kanser hücreleri boyundaki lenf düğümlerine yayılmışsa veya yaygın bir şekilde yayılmışsa, boyundaki lenf düğümlerinin de ameliyat sırasında temizlenmesi gerekebilir.

Uzak gırtlak hastalarında ses kalitesi çok yüksektir. Ameliyattan sonra gırtlağın tamamını çıkarmak için ortaya çıkan konuşma problemleri, ses protezi takılarak ve sesinizi eğiterek çözülebilir.

Radyasyon tedavisi (radyasyon tedavisi)

Yüksek enerjili ışınların yardımıyla kanser hücreleri öldürülür ve tümörler küçülür. Larenks kanserinde radyasyon genellikle boyuna harici bir cihazla yönlendirilir. Uygulama, belirli bir doz radyasyonun günlük olarak verilmesi ile gerçekleştirilir.

Radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkilerini artırmak için radyasyon tedavisi sırasında bazı ilaçların verilmesi gerekebilir. Radyasyon tedavisi, özellikle erken evre larenks kanseri için cerrahi ile aynı başarı şansına sahip bir tedavi seçeneğidir. Bazı ilerlemiş kanserler için, radyasyon tedavisi ameliyat sonrası ek tedavi olarak da kullanılabilir.

Kemoterapi

Esas olarak kanserin ileri evrelerinde, ameliyat öncesi ve sonrasında veya ameliyat sonrası kanseri tekrarlayan hastalarda kullanılır. Cerrahinin kullanılmadığı bazı durumlarda, radyasyon tedavisi ve kemoterapi birlikte kullanılır ve bu, organ koruma protokolü şeklinde bir tedavi modeli olarak önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir