Meme Kanseri Tanısında Görüntüleme Teknikleri

meme kanseri, meme kanseri tanısı, meme kanseri görüntüleme teknikleri
  1. Mamografi

Düşük doz X ışınları kullanan mamografi, meme görüntülemede birincil görüntüleme tekniğidir. Mamografi, meme kanserini tespit etmek için en erken görüntüleme ve tanı yöntemidir. Bu, memenin fotoğrafını çekebilen bir tür röntgen cihazı olarak açıklanabilir. Mamografinin amacı meme kanserini erken evrede tespit etmektir, çünkü meme kanseri ne kadar erken teşhis edilirse o kadar başarılı tedavi edilebilir. Günümüzde bilinen standart mamografi yöntemine ek olarak başta dijital olmak üzere çeşitli mamografi teknolojileri kullanılarak hizmet verilmektedir. Dijital mamografi yaygın olarak kullanılmaktadır.meme kanseri, meme kanseri tanısı, meme kanseri görüntüleme teknikleri

Bir mamogram görüntüsü elde etmek için meme, görüntü sensörü ile kompresyon plakası arasında hafifçe sıkıştırılmalıdır. Klasik bir mamogramda her memenin ön ve yan tarafından iki farklı duruş görüntüsü alınır. Şüpheli açma, alanı daha iyi görselleştirmek ve teşhis etmek için ek görüntüler gerektirebilir.

Göğüs kompresyonunun amacı:

– Meme hareketlerini engellemek ve kaliteli bir görüntü elde etmek için

– Daha az röntgen ile sonuçlanan azaltılmış meme kalınlığı

– Memedeki örtüşen dokuyu ortaya çıkararak olası tanı hatalarını önlemek.

Mamografi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

Modern ve yüksek teknoloji ürünü bir mamografi makinesinde, yüksek kaliteli bir görüntü elde etmek için yeterli sıkıştırma yapılır. Bu durumda, hasta genellikle sadece biraz baskı hisseder, ancak ağrı hissetmez. Genel göğüs ağrısı durumunda muayenenin adet döngüsünün ikinci haftasına yani kanama durduktan bir hafta sonraya aktarılması rahatsızlık hissini en aza indirir. Mamografi sırasında meme ve koltuk altı bölgesine pudra, deodorant, simli krem   gibi kozmetikler sürülmemelidir. Bu maddeler şüpheli görüntüler oluşturabilir ve tanı hatalarına neden olabilir.

Dijital mamografi nedir?

Dijital mamografi önemli ve vazgeçilmez bir meme görüntüleme yöntemidir. Klasik mamografiden farkı, görüntünün dijital kameralarda olduğu gibi bir dedektör kullanılarak dijital olarak elde edilmesidir. Bu görüntü meme radyografları tarafından mamografi için özel olarak tasarlanmış görüntüleme ekranlarında incelenir ve istenirse film üzerine basılabilir.

Dijital mamografinin faydaları nelerdir?

“Bu, radyasyon yoğunluğunu azaltır: Dijital mamografinin en büyük avantajı, radyasyon dozunun geleneksel mamografiden ortalama yüzde 30 daha düşük olmasıdır.

– Kalsifikasyon odakları olan kalsiyum birikintilerinin radyografileri. Dijital mamografi, meme kanserinin erken ve erken evrelerini ifade eden mikrokalsifikasyonları (küçük kireçlenme odakları) tespit etmede yadsınamaz bir üstünlük sağlar.

– Görüntüler ekranda işlenebildiği için hastadan bazı ek görüntülere ihtiyaç duyulmaz. Böylece yeni maruziyet nedeniyle hastanın tekrar maruz kalmasını engeller.

– Her zaman aynı kalitede standart görüntüler elde edebilirsiniz.

– Geleneksel mamogramlara kıyasla daha az meme kompresyonu nedeniyle daha iyi görüntüler elde edilebilir.

– Görüntüler arşivlenebilir.

– Farklı merkezlere göndererek uzmanların tartışmasını sağlar.

– Şüpheli alanları algılar: CAD (Bilgisayar Destekli Algılama) adlı programı kullanmanızı sağlar. “Üçüncü göz” olarak da adlandırılan CAD, filmlerdeki şüpheli alanları işaretler ve radyoloğun bu alanları yeniden incelemesini sağlar. Bu şekilde, daha az belirgin olan kanser belirtilerine dikkat edebilirsiniz.

Dijital mamografi kimlere sunulur?

– Henüz menopoza girmemiş veya yeni girmiş 50 yaş altı kadınlar,

– Meme değerlendirmesini kolaylaştırdığı ve meme kanserini tespit etmede standart mamografiden daha etkili olduğu için meme yapısı yoğun (yani süt üreten dokulardan zengin) olan kadınlar

Meme ameliyatı geçirmiş veya meme protezi olan ve bu nedenle değerlendirilmesi zor olan kadınlara önerilir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*