Migren Belirtileri Nelerdir?

migren tedavisi, migren tedavisi yapımı, migren tedavisi nasıl yapılır

Migren çoğunlukla başın bir yarısında görülür ama iki taraflı ya da tek taraflı başlayarak diğer tarafa da yayılabilmektedir. Bu ağrılarhastalar tarafından zonklayıcı tıpkı damar atar gibi olarak tarif edilmektedir. Birçok migren hastası ağrının gelebileceğini saatler öncesinden, sebepsiz sıkıntı veya neşelilik hali, açlık, kabızlık ya da ishal, sık idrar yapma ya da idrar yapamama gibi belirtilerle fark edilmektedir. Migrende özellikle ağrıdan önce AURA dediğimiz 20-30 dakika ila 1 saat kadar sürebilen uyuşukluk ile karıncalanma, burun tıkanması,gözlerde kızarma gibi bulguları baş ağrısı takip etmektedir. Migren tipi baş ağrısında ağrının olduğu bölgede deri hassaslaşabilir ve dokunmakla ağrı gerçekleşebilir.migren tedavisi, migren tedavisi yapımı, migren tedavisi nasıl yapılır

Migren türleri

Migren tipi baş ağrısı sıklıkla kalıtsal bir bozukluktur yani; hastaların 2/3’ünde ailede migren tipi baş ağrısı görülüyor. Aura migrenli kişilerde baş ağrısı döneminden önce ortaya çıkan ya da ona eşlik edençoğunlukla 1 saatten az süren bir dönemlerdir. Bu dönemde kişide görme kayıpları veya ışık çakmaları gibi görsel belirtiler, yüz ya da vücutta iğnelenmeler, güçsüzlük yani, kelime bulmakta zorlanma gibi konuşma sorunları olabilir, baş dönmesi ve ya çift görme gibi bozukluklar meydana gelmektedir. Aurasız migren en yaygın migren türlerindendir. Doğrudan doğruya başağrısıyla başlamaktadır.Auralı migrende göz kararması ya da ışıklar, görme bulanıklığı, çizgiler görme gibi ön belirtilerle atak gelebilir. Hemiplejik migrende ağrıdan önce tüm gün sürebilen uyuşma, güçsüzlük, görme bozukluğu ya da konuşma bozukluğu olmaktadır.

Migren tedavisi var mı?

Akut migren denilen aşamada yani kısacası hasta ayda 1 veya 2 kez çeşitli nedenlerle migren atağa geçiriyorsa genellikle de profilaktif dediğimiz koruyucu tedavi yerine migren ilaçları ile atakları önlemeye çalışılır. Fakat migren atakları ayda 4-5 kez olarak ortaya çıkıyorsa profilaktif (koruyucu) tedavi uygulanmaktadır. Her hastaya göre farklılık gösteriyor. Burada önemli olan kişisel özellikler, hastanın sağlık öyküsü vb.Standart bir tedavi söz konusu olmuyor, kişinin metabolizmasına veya kişisel özelliklerine göre tedavi uygulanabilir. Profilaktif tedaviye rağmen hastanın atakları devam ediyorsa veyua sıklaşıyorsa kronik migren tedavisine geçilmelidir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*