Migren sıradan bir baş ağrısı değildir. Nörolojik bir hastalık olup tedavisi mümkündür. Özellikle son 10 yılda doktora başvuranların en sık şikâyet ettiği konulardan biridir. Cinsiyet, yaş, yaşam biçimi gibi birçok durum migrene neden olabilir.
Migren hormonları genç yaşlarda daha aktif olup kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla 3 kat fazladır. Ataklar halinde baş ağrıları görülüyorsa bu muhtemelen migrendir. Ataklar kimi zaman yılda 1-2 kez görülebilirken kimi zaman ise ayda birkaç kez görülebilmektedir. Çoğu oldukça şiddetli geçmektedir. Şiddetli olmasının en büyük nedenlerinden biri ses ve ışığa duyarlılıktır. Ağrı ile birlikte mide bulantısı ve kusmalar da yaşanabilmektedir. Kişiler haliyle bu durumlarda rutin işlerini yapmada zorluklar yaşamaktadır. Peki başlıca migren belirtileri nelerdir?
- En büyük belirti elbette ki şiddetli bir baş ağrısıdır. Bu ağrı öyle şiddetlidir ki fonksiyonlar işleyişi dahi etkilenebilmektedir. Bu durumda migren ağrısı çekenlerin karanlık bir ortamda uyuyup dinlenmesi tavsiye edilmektedir.
- Baş ağrıları başın tek bir noktasında toplanabilir. Zaman zaman ağrının bulunduğu bölge değişse de ağrı tek bir yerde toplanmaktadır. Kimi zaman ağrı göze ve kulak çevresine kadar inebilmektedir.
- Migren atağı gelmeden önce depresif haller görülebilir. Kişi durgun, donuk ve düşünceli bir hale bürünebilir. Dikkat dağınıklığı, kelime bulmada güçlük ve düşüncelerde yavaşlama gibi prodrom dönemi yaşanabilir.
- Atak ilk başladığında hastalar parıldayan ışıklar görebilir, ellerinde, dillerinde ve çenelerinde karıncalanma hissedebilirler.
Migreni birçok faktör tetikleyebilir. Kadınlarda gebelik ve menopoz dönemi öncesi, adet öncesi gibi hormonal değişiklerin yoğun olduğu dönemlerde migren tetiklenebilir. Şarap başta olmak üzere alkollü içecekler, kafeinli içecekler de migreni tetikleyen unsurlardandır. Eğer kişinin iş ya da özel yaşamı stresli ise migren riski artmaktadır. Yoğun bir parlak ışığa maruz kalınıyorsa ya da yüksek sese maruz kalınıyorsa da migren riski mevcut demektir. Son olarak uyku düzeni de en büyük tetikleyicilerden biridir. Az uyumak, fazla uyumak ya da jet lag yaşamak da migren ataklarına neden olabilecek durumlar arasındadır.
Leave a Reply