Yaygın olarak kabus olarak bilinen parasomni; Bu bir tür uyku bozukluğudur. Bunlar, uyku veya uyanma sırasında meydana gelen istenmeyen olaylarla ilişkili deneyimlerdir. Bu özellikle erken evrelerde sorun teşkil etmese de ilerleyen evrelerde insanların uyku kalitesinde ve yaşam standartlarında düşüşe neden olabilir. Sağlıklı uyku şöyle olmalıdır; Bu tıbbi olarak REM uykusu ve NREM uykusu olarak tanımlanır. REM uykusu sırasında mevcut göz bebekleri çok hızlı hareket eder, vücut hareketsizdir ve kalp atış hızı artar. Bazen fiziksel belirtiler de olabilen kabuslar, ataklar sırasında kişiyi uyanık tutar. Davranış ve görünüm normal görünse de, parasomniler gece terör saldırısı sırasında ne yaptıklarını veya yaşadıklarını hatırlamazlar.
Parasomnia (gece korkusu) atağının nedenleri nelerdir?
Derin uyku sırasında kişi aniden yataktan fırlar, genellikle korkar, terler, nabzı artar, çığlık atabilir, yemek yiyebilir, dışarı çıkıp davranabilir, hayatını tehlikeye atabilir. Parasomni aileden genetik olarak bulaşabilir, çocukluktan sonra veya daha sonraki yaralanmalardan sonra ortaya çıkabilir. Bazı parasomnia atakları kişiden kişiye değişebilir. Bazı ataklar üzüntü ve stres tarafından tetiklenirken, bazılarının atakları çeşitli nedenlere dayanabilir. Ateş, kullanılan bazı ilaçlar ve ara sıra stres gibi çeşitli nedenler, bir kişiyi bir gecede terör saldırısına itebilir. Bir uzman yardımının kesinlikle gerekli olduğu gece nöbetleri, kişinin normal hayatını ciddi şekilde etkileyebilir.
Parasomnia (gece terörü) hakkında bilmeniz gerekenler;
Ailenizden biri bir gecede terör saldırılarına maruz kalırsa, bazı önlemler almanız gerekebilir. Özellikle çocuklarda uyku bozukluğu parasomnisi, ebeveynlerden ciddi önlemler gerektirecektir. Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte, altta yatan gece terörü, kişinin uyku sırasında nöbetlere neden olan dönemlerde uyanık gibi davranması, ancak bilinçli olmadığı için uyku halinin devam etmesidir. Gün içerisinde fiziksel ve zihinsel yorgunluktan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Büyük acılar, stresler ve travmalar yaşadıktan sonra, gece terör saldırıları geri dönecek ve kişinin zihinsel normale dönmesiyle sonuçlanacaktır. Ancak bu atak dönemi değişebilir. Geceleri uyku sırasında meydana gelen bir saldırı; Bu birkaç dakikadan yarım saate kadar sürebilir. Bu ataklar genellikle uykuya daldıktan sonraki ilk 2-3 saat içinde ortaya çıkar. Genel olarak her gece aynı saatte ortaya çıkan nöbetleri önlemek için nöbetin başlamasından 15 dakika önce kişiyi uyandırmak faydalı olabilir. Bir parasomni atağının nedenleri ortadan kalktığında ortadan kalkar ve bir sonraki tetikleyici duruma kadar ataklar oluşmaz.
Gece korkusu normal hayatı nasıl etkiler?
Uyku düzeni ve kalitesi tamamen değişen kişiler, ertesi gün hiçbir şey hatırlamasalar bile, yeni bir güne başlamadan uyandıklarında kendilerini uykusuz ve yorgun hissedeceklerdir. Uyku, gece boyunca düzenli aralıklarla kesildiği için vücut ihtiyacı olduğu kadarını alamayacak ve bu da başta metabolik bozukluklar olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Ataklar sırasında yemek yeme eğiliminde olan kişiler sabah uyandıklarında mide problemleri yaşayabilirler. Uyandığında kendini çok tok hisseden kişiler bazen güne mide bulantısı ile başlayabilirler.
Gece nöbetinde yatağı tuvalete tercih edenler, evi terk edenler, sebepsiz yere korku ve kaygı belirtileri gösterenler, hatta eve şiddet uygulayanlar olabilir. Bir gece saldırısı sırasında; Yanında uyuyan kişiyi boğmaya çalışan ve uykusunda sevişerek hatırlanmayan parasomniler de vardır. Şiddeti ve sıklığı kişiden kişiye değişebilen gece terör saldırıları uzun süre devam ediyorsa uygun bir uzmana danışmanızı öneririz.