Salyangozlar çok nemli yerlerde yaşarlar. Sırtlarındaki kabukları onların evidir. Bir nevi evlerini sırtlarında taşırlar Denizlerde yaşayan türdeşleri vardır. Salyangozların ataları da denizlerde yaşarlardı. Salyangozların karadaki yaşamları çok eskiye dayanmaz. Belki de ileride evrim geçirerek daha hızlı hareket edebilecekleri ayaklara sahip olurlar.
Salyangozlar türlerine göre değişik boyutlarda ve renklerde olurlar. Bitkilerle beslenirler. Tamamen otçuldurlar. Salyangozlara çok benzeyen sülükler kan emicidirler. Özellikle uzak doğu ülkelerinde ormanlarda tehlikeli sülük türleri bulunmaktadır.
Salyangozların vücutlarının çok büyük bir bölümünü su oluşturmaktadır. Çok soğuk havalarda salyangozlar donarken çok sıcak havalarda ise tamamen kururlar. Salyangozlar hareket etmek için sürünürler. Vücutlarındaki kasların kasılıp gevşemesi ileriye doğru hareketlerini yavaşta olsa sağlar. Kış aylarında toprak altlarında saklanarak kışı hareketsizce geçirirler. Çok sıcak havalarda ise nemli bölgelerde saklanırlar. Yapışkan vücut yapıları sayesinde salyangozlar çok iyi tırmanıcıdırlar. Yağmurlu havalarda yuvalarının suyla dolması sonucunda boğulmamak için saklandıkları yerlerden dışarıya çıkarlar. Yağışlı havalarda etrafta dolaşan bir çok salyangoz görmek mümkündür.
Salyangozlar ne yerler?
Salyangozlar bitkilerle beslenirler.
Salyangozlar hastalık bulaştırırlar mı?
Evet. Salyangozlar bazı hastalıklar bulaştırırlar. Bunlar; nematoda, trematoda parazitleridir.
Salyangozlar nere görülürler?
Salyangozlar nemli ve yağışlı alanlarda bolca görülürler. Sıcak yaz aylarında taşların altlarında, bahçelerde çimenlerin ve nemli yerlerin olduğu alanlarda saklanırlar. Soğuk kış aylarında ise toprak altında kışı geçirirler.
Salyangozlar evlerimizde nerede olurlar?
Salyangozlar evlerimizde banyo ve mutfak gibi nemli alanları severler. Ayrıca bahçelerimizde, merdiven boşluklarında veya saksıların üzerinde görülebilirler.
Leave a Reply