Bakteriler, mantarlar veya virüsler gibi mikroorganizmaların neden olduğu sinüs mukozasının iltihaplanması sinüzite neden olur.
Enflamasyon 2 hafta sürerse akut sinüzit, 2-12 hafta subakut sinüzit ve 12 haftadan fazla süren süreç kronik sinüzit olarak tanımlanır. Bir başka sinüzit türü olan alerjik sinüzit, alerjik rinitin neden olduğu sinüs enfeksiyonudur.
Sinüzit Nedenleri
Sinüzit oluşumu birçok faktörden etkilenir. Bağışıklık sistemlerinde bozulmaya bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzitin en yaygın nedenidir. Burun ve burun geçişlerinin büyüklüğü, sinüs tıkanıklığı, burun kemiği veya kıkırdak eğriliği, burun ve sinüs bölgesindeki tümörler, alerjik rinit, hava kirliliği ve sigara kullanımı da sinüzit nedenleri sayılabilir.
Sinüzit semptomları
Kişiden kişiye değişmekle birlikte sinüzit belirtileri genellikle şu şekilde tanımlanır;
Çoğunlukla geceleri veya sabahları ortaya çıkan kalıcı öksürük.
Koyu kıvamlı ve sarı-yeşil tonlu horlama, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
Gözlerde ve yüzde dolgunluk ve baskı hissi, ses kısıklığı
Bozulmuş koku alma duyusu, ağız kokusu, bulantı
Burundan akıntı ve boğazda yanma hissi, 10-15 gün sürebilen soğuk algınlığı ve
Migren ataklarının neden olduğu sinüslerde şişlik ve uzun süren baş ağrıları
Sinüzit tedavisi
Sinüzit, tedavi edilmezse beyin apsesi, menenjit, göz apsesi, kronik gastrit ve kronik farenjit gibi ciddi durumlara yol açabilir. Akut sinüzit genellikle sinüs ilacı aldıktan yaklaşık 4 hafta sonra veya kendiliğinden düzelir. Antibiyotikler esas olarak kronik sinüzit tedavisinde kullanılmaktadır. Medikal tedavi yeterli gelmiyorsa sinüzit ameliyatı olasılığını göz önünde bulundurmalısınız. Sinüs hastaları endoskopik sinüs cerrahisi veya balon sinoplasti ile tedavi edilir. Cerrah, hastanın durumuna bağlı olarak hangi ameliyatın gerekli olduğunu belirler.
Sinüzite ne iyi gelir?
Kış aylarında görülme sıklığı artan hastalık, yetersiz havalandırma ile daha da şiddetlenebilir. Bölgeyi sık sık havalandırarak kendinizi enfeksiyon riskinden koruyabilirsiniz. Sıcaklık değişiklikleri; Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalar sinüzit riskini artırır. Bu havalarda sinüzit, ağzınızı ve burnunuzu kapatarak ve burnunuzun üşütmesini engelleyerek önlenebilir. Kuru bir burun, burun tıkanıklığına ve bunun sonucunda sinüzite neden olabilir. Sık sık burnunuzu nemlendirebilir veya nemlendirici jeller veya sıvılar kullanabilirsiniz. Isıtma çubukları ve klimalar havanın kurumasına neden olur. Radyatör peteklerine nemli bir havlu koyarak klimaların nemini artırabilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun su ihtiyacını karşılamak için hem su alımınızı artırabilir hem de taze meyveler yiyebilirsiniz.
Leave a Reply