Başlık okunduğunda zihinde oluşan çağrışımlar genel itibarla olumsuz olsa da aslında televizyon ve çocuk ilişkisi komple olumsuzdur denilemez. Evinizde renkli, sesli, hareketli görüntüler ve anlatımlar içeren bir cihaz var. Ve çocukluk dönemi de uzun nasihatler ya da paragraflar ile eğitim için biraz erken bir dönem. Çocuğun ilgisini kolayca çekebilme ve öğrenmesi gerekenleri çok daha çabuk kalıcı ve kısa sürede öğretebilmesi açısından televizyonun katkısı yadsınamaz. Neden sürekli olumsuzluklarından bahsediliyor? Çünkü televizyonun eğitici özellikleri ancak doğru kullanıldığında ortaya çıkabiliyor.
Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Uzun süre televizyon başında olan çocuklar sürekli hareket halinde nesne akışına maruz kaldığından ve dikkatini o nesneleri kaçırmamaya odakladığından sabit nesneler ile ilgili iletişim bozuklukları yaşayacaktır. Özellikle çocuklara özel programlarda ve çizgi filmlerde tür ve cinsiyet ayrımı olmayanlar daha çok izleniyorsa çocuğun gerçek hayattaki hayvan-insan, canlı-cansız, kadın – erkek ayrımlarının sıkıntılı olmasına neden olabilmektedir. Çizgi film kahramanlarının normal hayatta ölümle sonuçlanabilecek eylemlerinin ardından hiçbir zarar görmeden, zarar da vermeden yaşamaya devam etmeleri şiddet içeren, olumsuz ve tehlikeli davranışları özendirici hatta normalleştirici etki yaratabileceğinden çocuğun günlük hayatta daha saldırgan olmasına neden olabilir. Çünkü onun dünyasındaki kahramanlar da bu eylemleri yapmış ve kötü şeyler olmamıştır. Bu onun zihninde bir oyun ya da daha kötüsü olumlu bir şey olarak yer etmeye başlayabilir ki bunun hem fiziksel hem psikolojik birçok olumsuz etkisi olacaktır. Üstelik bazılarının ailenin ve çevrenin de pekiştirmesi ile kalıcı hale gelmesi riski de yüksektir. Çocukların bebekliklerinden itibaren tanıtımlara maruz kalması, zihinlerine pompalanan tüketim mesajları da geleceğin tüketici toplumunun inşasına zemindir. Sürekli izlemek ve dinlemek alışkanlığı daha çabalayıcı olan okumak alışkanlığı edinimi için de zorlaştırıcıdır.
Televizyonun Olumsuz Etkileri Nasıl Önlenebilir?
Çocukların televizyonla geçirdiği süre asla aile anne baba ile geçirdiği süreden fazla olmamalıdır. Aileler evde onlarla beraber izleyici olan bir de çocuk olduğunu unutmadan izledikleri şeyleri seçmeli özellikle çocuğun ne izlediği ile yakından ilgili olmalıdır. Çocuk ile birebir geçirilen zamanlar daha kaliteli hale getirilmeli çocukların televizyondan öğrendikleri alternatif yaşantılara sahip olması ve iyi kötü değerlendirmesini yapabilecek durumda yetişmesi sağlanmalıdır.
Leave a Reply